Consells per consumir bolets.

La doble cara dels bolets: delícia culinària i verí mortal.

La recollida de bolets és una activitat típica de la temporada de tardor.

Cal ser molt caut, ja que a més de les comestibles existeixen varietats molt tòxiques, algunes d’elles mortals.

  • El seu interès gastronòmic es deu al seu gust ja que el seu valor nutricional és baix. No consumir cap bolet si no s’està completament segur que és comestible.

És important assessorar-se per algú expert i coneixedor del bolet en qüestió.

  • El lloc on recollim els bolets no ha d’estar contaminat.

No hem d’agafar bolets en llocs on hi ha contaminació, a causa de que els bolets absorbeixen amb molta facilitat tot el que estigui al seu abast (prop de carreteres, zones urbanes, etc., els fums dels automòbils, així com fàbriques i altres, poden ser perillosos, també horts, jardins, abonats químicament, són igual motiu d’intoxicació i s’han donat casos).

  •  Abans de menjar un bolet, cal tenir en compte, el tractament adequat que ha de tenir.

Hi ha bolets que es poden menjar en cru, altres han de tenir una cocció suficient, també l’assecat pot servir en algun cas. Tot això és degut a que alguns bolets, si bé són comestibles, contenen toxines termòfiles que poden desaparèixer amb una adequada cocció o assecat en certs casos (important informar-se).

  •  No abusar del consum excessiu.

És aconsellable un consum moderat de bolets, ja que com s’ha dit, els bolets tenen una gran capacitat d’absorció de tot el que els envolta i com a conseqüència acumulen quantitat de metalls pesants, res de bo per al nostre organisme, així que cal donar-li temps al nostre cos, perquè vagi eliminant aquestes substàncies nocives. MODERACIÓ.

  •  És aconsellable, la 1ª vegada que consumim un bolet, fer-ho en petites quantitats.

Les possibles al·lèrgies a un determinat bolet, la tolerància o intolerància gàstrica del nostre organisme, així com altres possibles circumstàncies, aconsellen precaució.

  • Davant de qualsevol dubte, “la nostra salut és el més important”.

Alguns bolets estan boníssims amb una sencilla truita de patates, tampoc estan malament amb un bon pernil.

El criteri bàsic per evitar intoxicacions per ingestió de bolets tòxics és consumir únicament aquells bolets que se sap amb tota certesa de quina espècie són. Si es té algun dubte sobre la identificació d’uns bolets, s’han de rebutjar.

Cal agafar bolets que presentin un bon estat de conservació i deixar els que ja han començat a descompondre o que estiguin florits, xops d’aigua o que s’hagin gelat durant la nit.

Els bolets s’han de transportar en recipients rígids i ben airejats, com cistells, per facilitar la regeneració del bosc amb les espores dels bolets, mai en bosses de plàstic, per evitar que s’aixafin o que fermentin.

És millor consumir com més aviat millor ja que la majoria s’alteren amb força rapidesa. Per conservarel millor lloc és el frigorífic, al calaix de les verdures.

Com que alguns bolets no són de digestió fàcil, és aconsellable consumir-los amb moderació, preferentment com a acompanyament.

Finalment, cal tenir en compte que en la recollida de bolets, s’ha de respectar el bosc, la pràctica, per desgràcia bastant freqüent, de remoure la molsa o la fullaraca, provoca la dessecació del sòl impedint que surtin més bolets.

Tampoc s’han de destruir els bolets no aprofitables pel seu mal estat o espècies que no es coneixen i que, per tant, s’ha de tenir la prudència de no agafar i per descomptat, no deixar escombraries a la muntanya, devem deixar-ho com ho trobem, i que no es noti la nostra presència al.

¡ GAUDEIX ! 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s